het begrip assessment betekent; onderzoek en beoordeling

Zoals het begrip assessment in Nederland gebruikt wordt, betekent het een onderzoek en een daarop gebaseerde beoordeling van persoonlijke capaciteiten, competenties, kwaliteiten en mogelijkheden.

Een assessment is een beoordelingsprogramma dat sollicitanten of kandidaten moeten doorlopen om voor een bepaalde functie aangenomen te worden of om te bepalen of zij over ontwikkelbare talenten beschikken. Een assessment maakt deel uit van de sollicitatieprocedure, een ontwikkeltraject, een reorganisatie of interne doorstroming binnen een bedrijf of instelling.

Assessments bestaan doorgaans uit verschillende testen en vragenlijsten, simulaties of rollenspelen. Hoe een assessment is opgebouwd, verschilt per opdrachtgever, branche, beroepsgroep, taak en functie-inhoud. Juristen worden bijvoorbeeld anders getest dan luchtmachtpiloten. Een intelligentie- en een persoonlijkheidstest maken meestal ook deel uit van het programma. Daarnaast bestaan specifieke vaardigheidstesten en werksimulaties. Soms vinden ook gesprekken plaats met een psycholoog. De assessoren staan onder toezicht van een register psycholoog NIP A&O. Op deze manier kan men o.a. een beeld vormen van de werkhouding, intelligentie, persoonlijkheid en ontwikkelmogelijkheden en stressbestendigheid van de assessmentkandidaat.

Een assessmentkandidaat heeft privacy rechtelijk als eerste het recht de resultaten te zien. Ook mag hij of zij gebieden dat de assessmentrapportage niet doorgegeven wordt aan de opdrachtgever, de instelling of het bedrijf waarbij hij solliciteert. De opdrachtgever mag de resultaten daarnaast niet aan derden doorspelen, zelfs niet naar een andere afdeling binnen het bedrijf. Het assessmentbureau mag de kandidaat-gegevens en rapportages niet langer bewaren dan 1 jaar.

CareerHandling

directie en administratie:

adresJhr. de Hertainglaan 2

1964JK Heemskerk

telefoon0251 259 124

 

managing consultant Outplacement en Recruitment:

Gerard Penning

mailg.penning@careerhandling.nl

telefoon0624 815 077

 

managing consultant Assessments en Loopbaanmanagement:

Mirjam Lenting

mailm.lenting@careerhandling.nl

telefoon0655 138 181

Nuttige Links
Links
Legal
Image
CareerHandling © 2019

Search