voorbereiding op het assessment

Wat moet u weten voordat u een assessment doet?

Een assessment is een beoordelingsprogramma dat sollicitanten of assessment kandidaten doorlopen om voor een functie aangenomen te worden of om ontwikkelbare talenten in beeld te brengen. Een assessment maakt deel uit van een zorgvuldige sollicitatieprocedure, een ontwikkeltraject, een reorganisatie of interne doorstroming binnen een bedrijf of instelling.

Assessments bestaan doorgaans uit verschillende testen en vragenlijsten, simulaties of rollenspelen. De testen en vragenlijsten zijn ingericht op de vraagstelling van de opdrachtgever en zijn passend voor de situatie die in kaart gebracht moet worden.
Simulaties, competentie- en werkgerelateerde interviews, postbakoefeningen, evaluaties en andere contactmomenten verifiëren, controleren en zoeken aanvulling op de veelal complexe informatie die de testen en persoonlijkheidsvragenlijsten genereren.

Sommige assessmentkandidaten maken zich zorgen over de moeilijkheidsgraad van een specifiek onderdeel. Het assessment bestaat uit veel onderdelen en bijna niemand lukt het om op alle onderdelen optimaal te presteren. Bedenk ook dat het gaat om het totaalplaatje en de samenhang van de onderdelen.

Assessments moeten ‘veilig’ zijn. Een assessment kandidaat die tijdens het assessment dicht bij zichzelf blijft presteert met minder stress en met meer kwaliteit. Dat geldt met name voor de momenten dat u uitgedaagd of op de proef gesteld wordt.
Het is niet raadzaam om het assessment te ‘sturen’. Daarmee loopt u het risico dat uw gedragingen en aanpak te eenzijdig, inconsistent of mogelijk tegenstrijdig overkomen.
Het beïnvloeden van het assessment is om meerdere redenen riskant. De gestelde vragen en voorgestelde keuzes zijn niet lineair, d.w.z. dat het antwoord op de vraag vaak een andere onbekende vraag inhoud geeft.

voorbeeld: De test wil weten of u gemakkelijk delegeert, maar de test vraagt niet aan u of u kunt delegeren of graag delegeert. Wel kan de test vragen of u een ander in de kwaliteit van zijn werk vertrouwd en hoe nauwkeurig u zelf bent. De antwoorden daarop geeft de test informatie over uw vermogen om goed te delegeren. Immers, nauwkeurige mensen hebben soms moeite met delegeren (ze kunnen veel dingen beter of preciezer dan anderen, denken ze). En mensen die weinig vertrouwen, hebben soms meer moeite met delegeren (ze vertrouwen er niet vaak op dat anderen het goed genoeg zullen doen.…..).

Als laatste, een klacht is dikwijls het verschil tussen verwachting en resultaat! Het is beter dat de bij het assessment ontstane verwachtingen over u -achteraf gezien- kloppen.
U kunt in een nieuwe werksituatie vastlopen als de verwachtingen over u te gespannen zijn.
Het is ons inziens echt beter om in ‘t assessment authentiek en consistent te zijn. Ook omdat de ‘betere’ testen meten in hoeverre u consistent bentgeweest in het beantwoorden van de vragen……

Wat is het doel van het assessment?
Kan ik mij op persoonlijkheidsvragenlijsten en capaciteitentests voorbereiden?
Hoe kan ik me op een rollenspel voorbereiden?
Hoe kan ik me op een postbak oefening voorbereiden?
Hoe kan ik me op het interview voorbereiden?
Maak ik melding van bijzondere omstandigheden?
Hoe zorg ik dat ik de regie heb over het assessment?

CareerHandling

directie en administratie:

adresJhr. de Hertainglaan 2

1964JK Heemskerk

telefoon0251 259 124

 

managing consultant Outplacement en Recruitment:

Gerard Penning

mailg.penning@careerhandling.nl

telefoon0624 815 077

 

managing consultant Assessments en Loopbaanmanagement:

Mirjam Lenting

mailm.lenting@careerhandling.nl

telefoon0655 138 181

Nuttige Links
Links
Legal
Image
CareerHandling © 2019

Search